Így tisztítsd a szőnyeget, hogy sokáig ápolt maradjon

A meghitt, tiszta otthon érdekében fontos, hogy megőrizzük szőnyegeink újszerű állapotát, ehhez azonban nem árt ismernünk néhány technikát akár porszívózásról, akár a foltok semlegesítéséről legyen szó. Sok esetben nem éri meg professzionális segítséghez folyamodni, különösen ha nem olyan nagyméretű a probléma, a kisebb foltokat és elszíneződéseket általában gyorsabb és egyszerűbb is otthon eltávolítani. Alábbi cikkünkben szőnyegtípustól függően mutatunk hasznos tippeket, de előbb lássunk néhány lényeges szabályt: 

- mindig ügyelj az adott szőnyeg tisztítási utasításaira

- fontos, hogy milyen anyagból készült 

- rojtokat és bojtokat ne porszívózz

- folt esetén kerüld az erőteljes dörzsölést

 

Így tisztítsd az egyes típusokat

Csomózott szőnyegek

A csomózott szőnyegek esetében ügyelni kell a szálirányra és úgy porszívózni. Az anyagon esett foltokat ne kefével próbáljuk meg kitisztítani, hanem inkább egy puha, fehér rongy segítségével hideg vízzel és tisztítószerrel. A régi, beszáradt foltok semlegesítését ha lehet, bízzuk inkább szakértőre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintetikus szőnyegek

Ha szintetikus szőnyegünk van otthon, akkor tekintsük meg először a tisztítási utasításokat. Amennyiben engedi az előírás, nyugodtan átmoshatjuk tisztítószeres vízzel, de mindig öblítsük le jól és szárítsuk szabad levegőn, napsütésben. Lehetőleg fekvő helyzetben tegyük ki a napra, hogy a lógástól ne károsodjon a formája. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetes anyagú szőnyegek

A természetes szőnyegekre jellemző, hogy egy idő után kibújnak belőle a szálak. Ahelyett, hogy kitépnénk őket, érdemes inkább visszavágni, hogy ismét a szőnyeg felületéhez illeszkedjenek majd pedig alaposan kiporszívózni. A tisztításkor távolítsuk el gyorsan egy tiszta, fehér kendővel a foltot mihamarabb kívülről befelé haladva.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shaggy szőnyegek

Kedvelt típus az úgynevezett shaggy, azaz a hosszú szálú szőnyeg, mely nehezen tisztítható, hiszen a kosz megtelepszik a szálak között. Szerencsére ezeket a szőnyegeket kirázhatjuk, de ki is porszívózhatjuk, utóbbi előtt érdemes fejjel lefelé fordítani és kiporolni. Komolyabb foltok esetében a tisztító ajánlatos, egyetlen szabály, hogy ne hagyjuk a szennyeződéseket beleszáradni. 

 

 

 

 

 

 

 

Keleti szőnyegek

A kézzel készített keleti hatású szőnyegek kényes darabok és komoly odafigyelést igényelnek. Nem érdemes őket erősen porszívózni, helyette inkább vessünk be finom nejlonhálót és úgy porszívózzuk. A makacsabb foltok ellen használjunk szódabikarbónát. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házi trükkök foltok ellen:

Az imént említettük a szódabikarbónát, melyet elég csupán a szőnyegre szórnunk - vagy ásványvízzel hígítanunk - és egy kicsit belenyomkodni majd pedig kiporszívózni a szálak közül. Szintén foltok ellen jó a burgonyakeményítő és a szappan. Utóbbit olvasszuk fel és keverjük össze a keményítővel, a masszát tegyük rá a foltra és 20 perc elteltével töröljük le. 

Ha a dohos szag ellen szeretnénk tenni, jó szolgálatot tesz az ecet és a citromlé, csepegtessünk belőle langyos vízbe és dörzsöljük vele át a szőnyeget. A kellemes illatokért porszívózás után permetezzük be a szőnyeget víz, illóolaj és citromlé keverékével. 

Bármit is használjunk szőnyegeink állapotmegőrzése érdekében, mindenképp kerüljük az erős dörzsölést és a különféle tisztítószerekkel se kísérletezzünk. Alkalmazzunk természetes praktikákat vagy kimondottan szőnyegtisztításra szánt szereket, ha pedig végképp nem boldogulunk, bízzuk a munkát a profikra. 

Forrás ITT